przyśpieszenie styczne
mamut: Witam, mam pytanie jak zrobić zadanie w którym mamy ruch po okręgu i mamy policzyć a
s (tj.
przyśpieszenie styczne) mając wzór na a
n (tak było nazwane, chyba chodzi o dośrodkowe)
a
n (t) = Ct
2 gdzie C=const i mamy dany promień R, i nic więcej. Mógłby ktoś spróbować to
rozwiązać? Jestem bardzo ciekawy czy dobrze to zrobiłem, a od tego zależy czy zaliczyłem. Z
góry dzięki
7 lut 20:09
mamut: nikt nie wie?
8 lut 12:44
Godzio:
Ja bym to zrobił tak
| | v2 | | v2 | |
an = |
| ⇒ Ct2 = |
| ⇒ v = v = t√CR |
| | R | | R | |
8 lut 12:46
mamut: Godzio, zrobiłem tak samo, ale czy na as nie jest inny wzór? To jest: as = dvdt
8 lut 13:56
Godzio:
Zgadza się, ale w tym wypadku to jedno i to samo
8 lut 14:01
mamut: | | dv | |
Nieźle  ja policzyłem z tego |
| i już się zawiodłem, że jest źle bo mi wyszło |
| | dt | |
| | CR | |
|
| oraz liczyłem z pochodnej złożonej itp. tymczasem okazuje się, że po usunięciu |
| | √CR | |
niewymierności wynik jest taki sam. Dzięki za pomoc
8 lut 15:33