prosze o szybka pomoc :) !
matma: ile liczb należy "wstawić' między 15 i 9, tak aby wraz z danymi liczbami były kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy równej 9? Podaj te liczby.
7 lut 19:26
PW: Szybko sprawdź treść zadania
7 lut 19:35
Eta:
7 lut 19:36
matma: 15 i 69 ***
7 lut 19:57
Piotr:
15+9 = ? itd.
albo ze wzoru na an
7 lut 20:07
Eta:
| | an−a1 | | 69−15 | |
an=a1+(n−1)*r ⇒ n= |
| +1 = |
| +1=7 wszystkich wyrazów |
| | r | | 9 | |
zatem: należy wstawić między pierwszy i ostatni wyraz
7−2=
5 takich liczb
15,
24,33,42,51,60,69
7 lut 20:09
matma: ską wiem jakie to liczby?
7 lut 20:26
matma: a dobra już wiem !
7 lut 20:27
matma: mam pytanie jeszcze jedno:
WYkaż, że ciąg (an) jest nieskończonym ciągiem arytmetycznym wtedy i tylko wtedy, gdy dla
każdej liczby naturalnej n prawdziwy wzór:
an+an i w indeksie 2 to się równa a i w indeksie n+1
w mianowniku 2
7 lut 20:31