2 zadania
aros: Zadanie 1
| | 4 | |
Dwa boki kwadratu zawierają się w prostych o równaniach y= |
| x+2 oraz 4x−3y−4=0. Oblicz |
| | 3 | |
pole tego kwadratu.
Jak to zrobić chociaż jakieś wskazówki ?
Zadanie 2
Rozwiąż równanie ||x+1|−4|=3
7 lut 19:24
zośka: |x+1|−4=3 lub |x+1|−4=−3
dalej dasz radę chyba sam
7 lut 19:27
zośka: |x+1|=7 lub |x+1|=1
x+1=7 lub x+1=−7 lub x+1=1 lub x+1=−1
x=6 lub x=−8 lub x=0 lub x=−2
7 lut 19:28
Eta:
k: 4x−3y−4=0 i p: 4x−3y+6=0 , k∥ p
zatem długość boku kwadratu = odległości między tymi prostymi
| | |6−(−4)| | |
a=d= |
| = ...... |
| | √42+32 | |
P=a
2=.....
7 lut 19:29
zośka: Masz podane dwie proste równoległe:
trzeba znależć odległość między nimi (będzie to dł boku kwadratu)
7 lut 19:32
aros: ok dzięki wielkie.
7 lut 19:48
aros: a czemu −4 nie zmieniła znaku na +4 ?
7 lut 19:55
aros: ?
7 lut 20:12
Eta:
k: Ax+By+C
1=0
p: Ax+By+C
2=0
| | |6−(−4)| | | |6+4| | | 10 | |
d= |
| = |
| = |
| = 2 |
| | √16+9 | | 5 | | 5 | |
7 lut 20:18
aros: Ale mi chodzi o zmianę znaku w 2 zadaniu
8 lut 12:04
aros: Czemu w zadaniu 2 nie zamienia się −4 na +4
8 lut 13:09
aros: ?
8 lut 17:17