wyznacz dziedzinę, zbiór wartości, miejsca zerowe funkcji
Kotleto: Mam ogromny problem z tym zadaniem... o ile normalnie sobie radzę, tak ten przykład mnie
przerasta...
wyznacz dziedzinę, zbiór wartości, miejsca zerowe funkcji
f(x) =
√x + 3 − 2
zakładam, że jak jest pierwiastek, to liczba kryjąca się pod X musi być nieujemna, czyli X jest
większe lub równe 0,
miejsce zerowe normalnie przyrównałbym do 0
x + 3 >= 0
x >= −3
i wyznaczył zbiór wartości {−3, + nieskończoność}, ale co z tą felerną −2? "rysownik" googla
pokazuje mi, że miejsce 0 tej funkcji to 1, ale nie potrafię do tego dojść...
pomocy...
7 lut 18:55
zośka: jeśli chodzi o dziedzinę to tak jak zauważyłeś wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne,
czyli
Df=<−3, +∞)
7 lut 18:58
Alfa:
1) dziedzina: x+3 ≥ 0
x ≥ −3
czyli D = <−3,+∞)
2) zbiór wartości: ZW = <−2,+∞)
3) m. zerowe: √x+3 − 2 = 0
√x+3 = 2 /2
x+3 = 4
x = 1
7 lut 19:00
zośka: Jeśli chodzi o zbiór wartości czyli o "igreki" to:
Wiadomo, że pierwiastek jest liczba nieujemną, czyli:
√x+3≥0 /−2
√x+3−2≥−2
f(x)≥−2
czyli zbiór wartości=<−2, +∞)
7 lut 19:01
Kotleto: ha ! rozumiem !

dziękuję


Kocham Was
7 lut 19:02
zośka: No i miejsce zerowe jak kolega wyżej zapisał
7 lut 19:02