matematykaszkolna.pl
wyznacz dziedzinę, zbiór wartości, miejsca zerowe funkcji Kotleto: Mam ogromny problem z tym zadaniem... o ile normalnie sobie radzę, tak ten przykład mnie przerasta... wyznacz dziedzinę, zbiór wartości, miejsca zerowe funkcji f(x) = x + 3 − 2 zakładam, że jak jest pierwiastek, to liczba kryjąca się pod X musi być nieujemna, czyli X jest większe lub równe 0, miejsce zerowe normalnie przyrównałbym do 0 x + 3 >= 0 x >= −3 i wyznaczył zbiór wartości {−3, + nieskończoność}, ale co z tą felerną −2? "rysownik" googla pokazuje mi, że miejsce 0 tej funkcji to 1, ale nie potrafię do tego dojść... pomocy...emotka
7 lut 18:55
zośka: jeśli chodzi o dziedzinę to tak jak zauważyłeś wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne, czyli Df=<−3, +)
7 lut 18:58
Alfa: 1) dziedzina: x+3 ≥ 0 x ≥ −3 czyli D = <−3,+) 2) zbiór wartości: ZW = <−2,+) 3) m. zerowe: x+3 − 2 = 0 x+3 = 2 /2 x+3 = 4 x = 1
7 lut 19:00
zośka: Jeśli chodzi o zbiór wartości czyli o "igreki" to: Wiadomo, że pierwiastek jest liczba nieujemną, czyli: x+3≥0 /−2 x+3−2≥−2 f(x)≥−2 czyli zbiór wartości=<−2, +)
7 lut 19:01
Kotleto: ha ! rozumiem ! emotka dziękuję Kocham Was emotka
7 lut 19:02
zośka: No i miejsce zerowe jak kolega wyżej zapisał
7 lut 19:02