zadanie (funkcjia)
matmematyka: w pewnym kraju obowiazuje system podatkowy opisany wzorem
f(x)=
0 dla 0≤x≤800
0.5x−40 dla 800<x≤2000
0 dla 0≤x≤800
0.05x−40 dla 800 <x≤2000
0.2x−340 dla x>2000 gdzie x oznacza wysokosc rocznych dochodow podatnika w dolarach a f(x) to
wysokosc podatku jaki musi zaplacic ktory z podatnikow zaplaci wiekszy podatek?i o ile procent
wiekszy jesli dochod roczny pierwszego z nich wyniosl 1260 usd zas drugiego 3480 usdWynik
podaj z dokladnoscia do 2 miejsc po przecinku
24 paź 16:07
grabcia: pierwszy podatnik:
dochód roczny: x1=1260
podatek: f(1260) = 0.05 * 1260 − 40
f(1260) = 23
drugi podatnik
dochód roczny: x2=3480
podatek f(3480) = 0.2 * 3480 − 340
f(3480) =356
356 − 100%
356−23 − z
z = 100% * (356−23) / 356
z ≈ 93,54 %
odp. większy podatek zapłaci drugi podatnik i jest on o 93.54% większy niż podatek pierwszego
24 paź 16:39
matmematyka: dziekuje bardzo
24 paź 18:37
matmematyka: wyznacz miejsce zerowe funkcji o wzorze
IX+2I−1
f(x)=−−−−−−−−−−−−−
x2−1
24 paź 18:43
matmematyka: ?
24 paź 19:40
AROB: Miejsce zerowe:
y = 0 ⇔ Ix + 2I − 1 = 0
Ix + 2I = 1
x + 2 = 1 ∨ x + 2 = − 1
x = −1 x = − 3
25 paź 00:07
matematt.: AROB, nie bierzezpod uwage licznika?
Wydaje mnie sie, ze jest to istotne, dlatego ze, gdy liczbe (x2−1) rozlozysz wg wzoru
skroconego mnozenia na : (x+1)(x−1),
musisz zalozyc, ze: x≠−1 i x≠1 , bo jest to w mianowniku
zatem bedzie to wylacznie x=−3
Moze sie myle, skorygujcie, w razie bledu
25 paź 00:20
matematt.: male sprostowanie bledu zapisu: nie bierzesz pod uwage *
25 paź 00:21
AROB: Słusznie
matematt , pominęłam dziedzinę, a to ważne. Czyli tylko x = −3.
Dziękuję.
25 paź 01:05