teoria liczb
xxx: Znajdź rozwiązanie równania 966x + 686y = 70, próbowałem NWD(a,b) = c, ale niestety oba wyniki
różnią się od siebie, ponieważ NWD(966, 686) = 14 ≠ 70. Żeby wykorzystać algorytm Euklidesa
muszą być chyba te liczby równe.
7 lut 18:47
xxx:
7 lut 19:10
PW: A może zauważyć, że 14•5 = 70.
7 lut 19:14
Bogdan:
Czy rozwiązania są dowolne, czy są liczbami całkowitymi?
| | 5 − 69x | |
Równanie można uprościć: 69x + 49y = 5 ⇒ y = |
| |
| | 49 | |
7 lut 19:20
Bogdan:
Jeśli rozwiązaniami są liczby całkowite, to wystarczy znaleźć jedno z rozwiązań,
np. dla x = −12 otrzymujemy y = 17.
Kolejne rozwiązania to x = −12 + k*49 i y = 17 − 69*k, k∊C
7 lut 19:28
xxx: PW, mógłbyś rozwinąć swój pomysł ?
7 lut 22:17
xxx:
7 lut 23:14