przekształcenie
Hary: | | 5 | |
( |
| )x=eln(5x)x dlaczego to sie równa, nie mam pojecia jak do tego odjść , pomoze |
| | x | |
ktoś?
7 lut 18:38
Eta:
alogab= b
eln(5x)x)= (5x)x
7 lut 19:09
zośka: Zauważ, że zachodzi równość: y=elny
dlaczego? z def. logarytmu mamy:
lny=x⇔ex=y
czyli y=ex =elny
7 lut 19:10
zośka: zatem w twoim przypadku;
no i to jeszcze do potęgi x
7 lut 19:12
zośka: (eln(5x))x=ex*ln(5x)=eln(5x)x
7 lut 19:14
Hary: dzieki za pomoc, mam jeszcze takie pytanie
(5x)x=eloge (5x)x
loge (5x)x=ln(5x)x ?
8 lut 09:55
J: 1) Wynika z definicji. alogab = b
2) Liczba "e" jest podstawą logarytmu naturalnego i jej nie piszemy.
8 lut 10:34