Promień okręgu wpisanego w tójkąt prostokątny
Matejko: Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny jest równy 2. Tangens jednego z kątów ostrych
trójkąta wynosi 34. Oblicz odległość między wierzchołkiem kąta prostego a punktem
styczności okręgu z przeciwprostokątna. Proszę o podpowiedź
7 lut 18:27
Eta:

x=4k−2, y=3k−2, k>0 , x+y=
√16k2+9k2=5k ⇒ 4k−2+3k−2=5k ⇒ k=2
to: x=6, 4k=8
| | 3 | | 3 | |
z tw. kosinusów d2= 82+62−2*8*6*cosα , tgα= |
| ⇒ cosα= |
| |
| | 4 | | 5 | |
d=........ dokończ
7 lut 19:03
7 lut 19:15
Eta:
No jasne

dzięki za poprawkę
7 lut 19:23
Matejko: NIE ROZUMIEM tego x+y= pierwiastek z 25k2? dlaczego tak?
8 lut 13:42
Matejko:
8 lut 14:00
Matejko: 16k2+9k2 nie czaje tego kompletnie dlaczego tak
8 lut 14:01
Matejko:
8 lut 16:55
MQ: Z tw. Pitagorasa
8 lut 17:03
Matejko: ahaaa a ja patrzyłem na x i y przy przyprostokątnych xd dzięki
8 lut 17:51