przekątne równoległoboku
Matejko: przekątne równoległoboku mają długości 5 i 10 cm a cosinus kąta miedzy nimi jest równy 14.
Oblicz obwód i pole równoległoboku. Proszę o obliczenia
7 lut 18:25
Bogdan:
ale najpierw Twój rysunek i Twoja propozycja rozwiązania
7 lut 18:27
Matejko:

a to alfa i cos alfa=
14 podzieliłem sobie te przekątne na 2 równe części czyli 5,5, ,2,5
i 2,5 i z tw cosinusów obliczyłem że tam ma być 5 ta niebieska. Tyle wiem
7 lut 18:33
Bogdan:
| | 1 | |
Pole powierzchni dowolnego czworokąta wypukłego P = |
| * e * f * sinα |
| | 2 | |
gdzie: e, f − długości przekątnych
7 lut 18:38
Bogdan:
Długości boków można obliczyć stosując twierdzenie kosinusów
7 lut 18:45
Matejko: no właśnie chodziło mi o długości boków, spróbuję policzyć, jak nie będę wiedział to napisze
7 lut 18:49
Matejko: heh nie wiem serio obliczyłem że tamten bok na być 5 czyli mamy obw=10+... i tamtych 2 nie wiem
jak policzyc proszę o pomoc
7 lut 18:50
Bogdan:

cosβ = cos(180
o − α) = −cosα
a
2 = 5
2 + 2,5
2 − 2*5*2,5*(−0,25) = ...
b
2 = 5
2 + 2,5
2 − 2*5*2,5*0,25 = ...
7 lut 18:59
Matejko: dzieki
7 lut 19:07