Pochodna
Ania: Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć jak wyliczyć pochodną f(x) arcsin(2x+1) oraz pochodną
f(x)arccos(1−2x)
Bardzo proszę

)
7 lut 17:41
zośka: wzory na pochodne :
ty musisz zastosować te wzory i tw. o pochodnej f. złożonej
7 lut 19:20
zośka: | | 1 | |
f(x)=arcsin(2x+1) to f'(x)=2* |
| |
| | √1−(2x+1)2 | |
7 lut 19:22
zośka: | | 1 | |
f(x)=arcsin(2x+1) to f'(x)=2* |
| |
| | √1−(2x+1)2 | |
7 lut 19:22
zośka: w tym drugim przypadku masz f(x)=arccos(1−2x)
| | 1 | | 1 | |
f(x)'=−2*(− |
| =2*( |
| |
| | √1−(1−2x)2 | | √1−(1−2x)2 | |
7 lut 19:25