matematykaszkolna.pl
jerey: czy moglby mi ktos wytłumaczyc zadania z funkcji kwadratowej z parametrami? chodzi mi o założenia. kiedy moge załozyć ze delta jest > 0, a kiedy jest 0 jezeli w f. kwadratowej , gdzie przy a jest parametr to do załozenia dochodzi a 0? wzorów vieta uzywam zawsze? czy jesli chodzi tylko o pierwiastki.
 −b 
i kiedy uzywam wzorów x1+x2=

a 
 c 
x1*x2=

?
 a 
7 lut 17:37
5-latek: Wzory Vietea uzywasz kiedy rownanie ma rozwiazanie Podaj przyklad najlepiej
7 lut 17:40
jerey: czyli dla jakich parametrow m, funkcja jakas tam ma 2 pierwiastki roznych znakow 2 pierwiastki tych samych znakow 2 pierwiastki dodatnie 2 pierwiastki ujemne jakie mogą byc jeszcze przypadki? nie chodzi mi o roziazanie tylko o załozenia, wiem jak sie rozwiazuje tego typu zadania ale z załozeniami mam zawsze kłopot. nie wiem dla jakich przypadkow Δ≥0 bądz Δ>0 albo kiedy uzywamy 2 wzorów vieta
7 lut 17:46
jerey: jezeli ma 2 rozwiązania to Δ>0 jezeli ma 1 rozwzanie to Δ≥0
7 lut 17:55
5-latek: np 2 pierwiastki roznych znakow oznacz to ze beda dwarozne pierwiastki wiec delta >0 i iloczyn x1*x2<0 co do sumy pierwiastkow to nie wiemy jak bedzie czy <0 czy >0 2 pierwiastki tych samych znakow .... delta >=0 bo nie ma napisane dwa rozne pierwiastki tych samych znakow i x1*x2>0 znowu co do sumy to nie wiemy i nie piszemy tego warunku 2 pierwiastki dodatnie −−− delta >=0 x1*x2>0 i suma x1+x2>0 2 pierwiastki ujemne delta >=0 x1*x2>0 i x1+x2<0
7 lut 18:04
5-latek: Chociaz co do delty to niech sie jeszce ktos wypowie bo dla mnie kiedys jesli pisalo 2 pierwiastki to bylo jednoznaczne ze delta >0( nie musialo pisac ze sa rozne )
7 lut 18:07
Bogdan: Jeśli w zadaniu jest sformułowanie: różne pierwiastki, to Δ > 0, ale jeśli jest sformułowanie: są pierwiastki, (brak słowa różne) to Δ ≥ 0.
7 lut 18:14
Bogdan: Jeśli jest ax2 + bx + c i brak sformułowania: funkcja kwadratowa, równanie kwadratowe, to trzeba rozpatrzyć dwa przypadki: dla a = 0 oraz a ≠ 0
7 lut 18:18
jerey: dzieki
7 lut 18:20