Bardzo proszę, wiem że
robi się ją przez części, moje błędy jak liczę polegają chyba przy liczeniu tego cos 3x już na
końcu.
| 1 | 3 | |||
I = ∫e2xcos(3x)dx = | e2xcos(3x) + | ∫e2xsin(3x)dx = | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 3 | 9 | ||||
= | e2xcos(3x) + | e2xsin(3x) − | ∫e2xcos(3x)dx | |||
| 2 | 4 | 4 |
| 9 | 1 | 3 | ||||
I + | I = | e2xcos(3x) + | e2xsin(3x) | |||
| 4 | 2 | 4 |
| 13 | 1 | ||
I = | e2x(2cos(3x) + 3sin(3x)) | ||
| 4 | 4 |
| 1 | ||
I = | e2x(2cos(3x) + 3sin(3x)) + C | |
| 13 |
i teraz znowu będzie przez części.
no mi wynik wyszedł 94 cos 9x, nie wiem czemu
| 1 | ||
v'=cos3x v= | sin3x | |
| 3 |
| 1 | 2 | |||
...= | e2x sin3x − | ∫e2x*sin3xdx=.... | ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
v'=sin3x v=− | cos3x | |
| 3 |
| 1 | 2 | 1 | 2 | |||||
....= | e2x sin3x− | *(− | e2xcos3x+ | ∫e2x*cos3xdx)= | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 1 | 2 | 4 | ||||
= | e2x sin3x+ | e2xcos3x − | ∫e2x*cos3xdx | |||
| 3 | 9 | 9 |
| 13 | 1 | 2 | |||
∫e2xcos3xdx= | e2xsin3x+ | e2xcos3x | |||
| 9 | 3 | 9 |
| 3 | 2 | |||
∫e2xcos3xdx= | e2xsin3x+ | e2xcos3x +C | ||
| 13 | 13 |