Wyznacz wzór funkcji wykładniczej
M@ti: Wyznacz wzór funkcji wykładniczej f(x) = ax, której wykres przechodzi przez punkt (−12 i
√2 )
7 lut 17:05
Bizon:
żarty sobie robisz

−
7 lut 17:08
5-latek: √2=a−1/2 i wyznacz z tego a
7 lut 17:09
M@ti: Nie robię sobie jaj

Wyszło mi (
12)
x. Dobrze?
7 lut 17:10
5-latek: | | a | | b | |
jest taki wzor ( |
| )−x=( |
| )x wiec sprawdz teraz czy masz dobrze i zapisz ten |
| | b | | a | |
wzor funkcji
7 lut 17:17
7 lut 17:21
5-latek: A moze wykres jest zle narysowany ? Wiec jak to mi udowodnisz bo ja nie wierze ze tak jest
7 lut 17:29
M@ti: √2 = a−1/2
√2−1/2 = (1√2)1/2 = 1/2
I sprawdzam:
(12)−1/2 = 21/2 = √2
Dobrze?
7 lut 17:38
5-latek: Tak dobrze

takze teraz bedziesz juz wiedzial ze jesli punkt nalezy do wykresu funkcji to jego wspolrzedne
spelniaj rownanie tej funkcji .
7 lut 17:42