s
:(: Jeśli jest jakaś osoba chętna aby pomóc mi zrobić te zadanie krok po kroku to zapraszam:( Z
góry bardzo dziękuję..
A=(2,−1) B=(−6,5) C=(−6,−1) Wyznacz równanie okręgu opisanego na tym Δ
24 paź 16:01
Eta:
Masz już podane dwa sposoby rozwiazania
1/ przez AS
2/ przez mnie
o co więc jeszcze pytasz ? nie bardzo rozumiem?
24 paź 16:04
KAMILA: nie wiem jak mam się za to zabrać.. Chcę aby tu je rozwiązać z kimś
24 paź 16:07
:(: Więc
24 paź 16:20
AS: Podaję przykładowe rozwiązanie dla danych
A(10,7) , B(4,9) , C(12,3)
Równanie okręgu: x2 + y2 + A*x + B*y + C = 0
102 + 72 + 10*A + 7*B + C = 0 dla x = 10 , y = 7
42 + 92 + 4*A + 9*B + C = 0 dla x = 4 , y = 9
122 + 32 + 12*A + 3*B + C = 0 dla x = 12 , y = 3
−−−−−−−−−−
10*A + 7*B + C = −149
4*A + 9*B + C = − 97
12*A + 3*B + C = −153
−−−−−−−−
(10*A + 7*B + C) − (4*A + 9*B + C) = −149 − (−97)
(12*A + 3*B + C) − (10*A + 7*B + C) = −153 − (−149)
−−−−−−−
6*A − 2*B = −52
2*A − 4*B = −4
−−−−−−
Rozwiązanie układu równań daje: A = −10 , B = −4 , C = −21
Resztę sobie dokończ.
24 paź 17:13