Obliczyc det(A^−1 · B^T ) (macierz)
Chocobone: Obliczyc det(A
−1 · B
T )
A=
1 0 −1
−2 3 4
−1 2 0
B=
1 −2 −1
0 3 2
−1 4 0
Chyba mylę się przy obliczeniu dopełnienia, ponieważ przy sprawdzeniu nie wychodzą mi jedynki i
zera

Jesli ktoś mógłby rozpisać byłbym bardzo wdzięczny
7 lut 17:04
Godzio:
| | det(B) | |
det(A−1 * BT} = |
| |
| | det(A) | |
7 lut 17:07
Chocobone: Czyli nie muszę transponować B ani liczyć odwrotną A? Tego nam nie pokazywali na ćwiczeniach..
7 lut 17:13
Godzio:
To spróbuj pokazać, że
det(A
−1) = det(A), dowód jest jednolinijkowy, jak sobie nie poradzisz to daj znać (tak samo
z transponowaniem

)
7 lut 17:15
Godzio:
| | 1 | |
det(A−1} = |
| oczywiście |
| | det(A) | |
7 lut 17:16
Chocobone: W tym momencie się zastanawiam nad treścią zadania,
Czyli jeśli mam det(A−1) to nie muszę liczyć dopełnienia itd. tylko wykorzystać 1det(A)
? Bo trochę się gubię a takie zadanie będę miał (podobne) na egzaminie, a na ćwiczeniach nie
przerabialiśmy takich niestety.
7 lut 17:22
Godzio:
Są dwa wzorki:
| | 1 | |
det(A−1) = |
| oraz det(AT) = det(A) |
| | det(A) | |
Więc nie musisz ani liczyć macierzy odwrotnej, ani transponowanej. Jak nie miałeś tego na
ćwiczeniach to zapamiętaj dowód, który będziesz mógł napisać na egzaminie, na pewno zajmie
znacznie mniej czasu

(ale macierze odwrotne też warto umieć liczyć

)
I − macierz jednostkowa, zakładamy, że istnieje macierz nieosobliwa A (tzn. istnieje macierz
odwrotna). Wówczas:
| | 1 | |
1 = det( I ) = det(A * A−1) = det(A) * det(A−1) stąd det(A−1) = |
| |
| | det(A) | |
7 lut 17:27
Chocobone: Dziękuję przenajmocniej, już powoli rozumiem, spróbuję zrobić obie grupy tym sposobem, dam znać
jak coś bym nie wiedział
7 lut 17:32
Godzio:
1 0 −1
−2 3 4
−1 2 0
Liczymy macierz dopełnień
−8 4 −1
2 −1 2
3 2 3
Nakładamy "siatkę znaków" i mamy:
−8 −4 −1
−2 −1 −2
3 −2 3
7 lut 17:32
Chocobone: Tak obliczyłem, ale po wymożeniu A* A
−1 nie wychodzi mi nic tak jak wcześniej
1 0 0
0 1 0
0 0 1
det(A) wyszedł mi −7
det(B) również −7
| | −7 | |
Czyli det(A−1 *BT)= |
| =1? |
| | −7 | |
7 lut 17:48
Godzio:
Ano, bo ja się pomyliłem w liczeniu i to w kilku miejscach

Tak to jest jak chce się szybko i
w pamięci coś policzyć. Dlatego trzeba sobie upraszczać życie
7 lut 18:14
Chocobone: Czyli dobrze obliczyłem?
7 lut 18:17
Godzio:
Dobrze
7 lut 18:20
Godzio:
To powodzenia, ja wracam do swoich rzeczy, jutro egzamin
7 lut 18:21
Chocobone: Dziękuję, powodzenia życzę
7 lut 18:25