Jacek uczy się nowych słówek z języka francuskiego.
ania: Jacek uczy się nowych słówek z języka francuskiego. pierwszego dnia nauczył się 10 słówek, a
każdego kolejnego dnia uczył się trzech nowych słówek i powtarzał nauczone wcześniej Oblicz, w
którym dniu nauki Jacek będzie znał co najmniej 300 nowych słówek?
proszę o pomoc
7 lut 17:01
zośka: a1=10
a2=10+3
a3=a2+3
itd
mamy ciąg arytmetyczny r=3 a1=10
i szukamy najmniejszego n takiego, że an≥300
7 lut 18:06
zośka: Wzór ogólny an=10+(n−1)*3
10+3n−3≥300
3n≥293
n≥97,(6)
Zatem n=98
W 98 −ym dniu
7 lut 18:10