Monotoniczniść z pochodnych
romanv6: Monotoniczność funkcji.
f(x) = x2|x|
Rozpatrzyłem to na dwóch przypadkach
Dla x>0 f(x) = x3
Dla x<0 f(x) = −x3
Z pochodnych wyszło mi że jest rosnąca na dwóch przedziałach (−∞;0) oraz (0;∞).
Oczywiście wykres jest że na (−∞;0) maleje a na (0;∞) rośnie.
Wytłumaczy ktoś?
7 lut 16:48
Godzio:
Dla każdego z osobna liczyłeś ?
Dla x > 0 f'(x) = 3x2 > 0 rośnie
Dla x < 0 f'(x) = −3x2 < 0 maleje
7 lut 16:51
romanv6: A już wiem gdzie popełniłem błąd.
Dzięki za odpowiedź.
7 lut 17:08