Geometria analityczna
Blue: Oblicz promień okręgu stycznego jednocześnie do prostych k i l. Wyznacz równanie tego okręgu,
jeśli jego środek leży na prostej y=−x.
Niby wiem, jak to mam wyliczyć, ale złe wyniki mi wychodzą. Już opisuję, jak to liczę:
1. Szukam punktów przecięcia prostej y=−x z prostymi l i k (punkt A i B)
Następnie wyznaczam środek odcinka AB.−−−−> jest to środek okręgu
3. Liczę odległość między środkiem i punktem A.
I tutaj pojawia się problem, bo wychodzi mi , że ta odległość (czyli promień) wynosi
| | 10√2 | | 200 | |
|
| , , co oznaczałoby, że r2 wynosi |
| , a w odpowiedziach mam, że r2 = 20 |
| | 3 | | 9 | |
....

Co ja robię źle?
Proszę o pomoc
7 lut 16:39
Bizon:

... bo odległość środka i punktu A ... promieniem nie jest
7 lut 16:51
5-latek:

Moze rysunek pomoze
7 lut 16:52
Blue: a no tak, przecież współczynniki a1*a2 ≠−1
7 lut 16:52
Blue: ale chwileczkę , podpowiecie mi, jak to wyliczyć? Wydaje mi się, że skoro prosta l i k są
STYCZNE do okręgu no to tam powinien być kąt prosty....
7 lut 16:56
Bizon: −
7 lut 16:56
Bizon:
kąt prosty w punktach styczności ...ale nie w punktach A i B
(bo one punktami styczności nie są

!)
7 lut 16:57
Blue: a już wiem! czyli liczę prostą prostopadłą do l lub k wykorzystując wzór na współczynnik a oraz
punkt s i wtedy obliczam punkt przecięcia tych prostych i obliczam odległość między tym
punktem i środkiem?
7 lut 16:59
Blue: Wyszło mi już dobrze. Dzięki za pomoc
7 lut 17:01
Bizon:
... można i przez Poznań −

Policzyłeś współrzędne środka okręgu. Policz jego odległość od prostej i masz promień.
Masz środek i promień .... masz równanie okręgu
7 lut 17:02
Blue: a no tak ! Zapomniałam , że przecież jest wzór na odległość punktu od prostej, ale mój sposób
też jest ok. W końcu z okolic Poznania jestem

hehe
7 lut 17:12
Bizon:
hehe −

... pyza czy pyra? −
7 lut 17:14
Blue: ani to ani to, nie przepadam
7 lut 17:18
Bizon:
też wolę gryczaną albo kalafior −
7 lut 17:19
Blue: ogólnie ziemniaków nie jem, bo mają wysoki indeks glikemiczny
7 lut 17:25
Blue: a kasza, brązowy ryż, czy pełnoziarnisty makaron nie
7 lut 17:26