matematykaszkolna.pl
Geometria analityczna Blue: Oblicz promień okręgu stycznego jednocześnie do prostych k i l. Wyznacz równanie tego okręgu, jeśli jego środek leży na prostej y=−x.
 1 
l: y=

x−8
 2 
 1 
k: y=

x+2
 2 
Niby wiem, jak to mam wyliczyć, ale złe wyniki mi wychodzą. Już opisuję, jak to liczę: 1. Szukam punktów przecięcia prostej y=−x z prostymi l i k (punkt A i B) Następnie wyznaczam środek odcinka AB.−−−−> jest to środek okręgu 3. Liczę odległość między środkiem i punktem A. I tutaj pojawia się problem, bo wychodzi mi , że ta odległość (czyli promień) wynosi
 102 200 

, , co oznaczałoby, że r2 wynosi

, a w odpowiedziach mam, że r2 = 20
 3 9 
.... Co ja robię źle? Proszę o pomoc
7 lut 16:39
Bizon: rysunek ... bo odległość środka i punktu A ... promieniem nie jest
7 lut 16:51
5-latek: rysunekMoze rysunek pomoze
7 lut 16:52
Blue: a no tak, przecież współczynniki a1*a2 ≠−1
7 lut 16:52
Blue: ale chwileczkę , podpowiecie mi, jak to wyliczyć? Wydaje mi się, że skoro prosta l i k są STYCZNE do okręgu no to tam powinien być kąt prosty....
7 lut 16:56
Bizon:emotka
7 lut 16:56
Bizon: kąt prosty w punktach styczności ...ale nie w punktach A i B (bo one punktami styczności nie są !)
7 lut 16:57
Blue: a już wiem! czyli liczę prostą prostopadłą do l lub k wykorzystując wzór na współczynnik a oraz punkt s i wtedy obliczam punkt przecięcia tych prostych i obliczam odległość między tym punktem i środkiem?
7 lut 16:59
Blue: Wyszło mi już dobrze. Dzięki za pomoc
7 lut 17:01
Bizon: ... można i przez Poznań −emotka Policzyłeś współrzędne środka okręgu. Policz jego odległość od prostej i masz promień. Masz środek i promień .... masz równanie okręgu
7 lut 17:02
Blue: a no tak ! Zapomniałam , że przecież jest wzór na odległość punktu od prostej, ale mój sposób też jest ok. W końcu z okolic Poznania jestem hehe
7 lut 17:12
Bizon: hehe −emotka ... pyza czy pyra? −emotka
7 lut 17:14
Blue: ani to ani to, nie przepadam emotka
7 lut 17:18
Bizon: też wolę gryczaną albo kalafior −emotka
7 lut 17:19
Blue: ogólnie ziemniaków nie jem, bo mają wysoki indeks glikemiczny emotka
7 lut 17:25
Blue: a kasza, brązowy ryż, czy pełnoziarnisty makaron nie emotka
7 lut 17:26