Oblicz granicę ciągu
Raf 2: Oblicz Granicę ciągu . Proszę o pomoc
lim n→∞ √5*2n+3*4n
lim n →∞ (1− 3/n)2n
lin n →∞ (1+2/n)−3n
7 lut 16:25
zośka: 1) √4n*(5*12n+3)=2n √5*12n+3→+∞
bo 2n→+∞
√5*12n+3→√3
zatem całość dąży do +∞
7 lut 18:27
zośka: | | 3 | | n−3 | | n | | n−3+3 | |
2) (1− |
| )2n= ( |
| )2n=( |
| )−2n=( |
| )−2n= |
| | n | | n | | n−3 | | n−3 | |
a (−2n)*
3n−3→−6
zatem całość dąży do → e
−6
7 lut 18:43
zośka: | | 2 | | 1 | |
3) (1+ |
| )−3n=(1+ |
| )n2*(−3)*2n→e0 czyli do 1 |
| | n | | | |
7 lut 18:47