zadanie optymalizacyjne
zosienka: Zamknięte pudełko prostopadłościenne o podstawie kwadratowej ma powierzchnię 24 cm2Przy jakich
wymiarach (podstawa i wysokość) jego objętość będzie największa? Czy dobrze robie to zadanie?
Pc=24 24=2(a2+ah+ah) 24=2(a2+2ah) 24=2a2+4ah do policzenia mam V=a2*h
Wyznaczę sobie a2 czyli 24=2a2+4ah/−4ah 24−4ah=2a2/:2 12−2ah=a2 Teraz a2
podstawie do wzoru na objętość, czyli bedzie: v=12−2ah*h v=12h−2ah2 teraz zw zory v
oblicze pochodną 12h−2ah2= 12−4ah teraz przyrównam to do zera 12−4ah=0 4ah=12 ah=3
teraz gdy mam ah wracam do wzoru na Pc 24=2a2+4*3 24=2a2+12/−12 12=2a2 a2=6 jak mam
a2 moge to podstawić do wzoru na objętość, czyli v=6h i nie mam pojecia co dalej... Czy wgl
dobze robię to zadanie...
7 lut 15:38
Bizon:
... kręcisz się jak kot za ogonem
Musisz doprowadzić do funkcji jednej zmiennej i badać jej max
7 lut 16:00
Bizon:
| | 24−2a2 | |
24=2a2+4ah ⇒ 4ah=24−2a2 ⇒ h= |
| |
| | 4a | |
| | 24−2a2 | | 24a−2a3 | |
V=a2 |
| = |
| |
| | 4a | | 4 | |
i teraz licz pochodną i szukaj max
7 lut 16:13
zosienka: | | 24−6a2 | | 24−6a2 | |
To pochodna tego bedzie |
| i to przyrównuje do zera, |
| =0/*4 |
| | 4 | | 4 | |
24−6a
2=0/−24,*−1 6a
2=24/:6 a
2=4 a=2 lub a=−2 gdybym narysował wykres,
| | 24a−2a2 | |
to by wyszlo, że max jest w 2 czyli, podstaw 2 do wzoru |
| =8 teraz tą 8 |
| | 4 | |
| | 24−2*82 | |
podstawam do wzoru na h tak? Czyli h= |
| to wyjdzie, ze h jest ujemne... |
| | 4*8 | |
7 lut 17:46
zosienka: Aaa stop, chyba zle zrozumialem, patrze gdzie jest max, w tym wypadku jest w 2, czyli 2
podstawiam do wzoru na h? I wtedy wyjdzie, że h=2
7 lut 17:57
Bizon: i ok −
7 lut 18:02
zosienka: | | 48−a2 | |
To super juz rozumiem, ale mam jeszcze jedną zadanie tego typy gdzie h= |
| czyli |
| | 4a | |
| | 48a−a3 | | 3a2 | |
V= |
| jak policze pochodną to wychodzi 12− |
| =0 po |
| | 4 | | 16 | |
przekształceniu zostaje a
2=64 czyli a=−8 lub a=8 Max wychodzi w 8. teraz 8 podstawiam do
wzoru na h i wychodzi, ze h=−1/2... Może tak wyjść?
7 lut 18:13
zosienka: całe zadanie brzmi tak: Otwarte pudełko prostopadłościenne o podstawie kwadratowej ma
powierzchnię48 cm2 Przy jakich wymiarach (podstawa i wysokość) jego objętość będzie
największa?
7 lut 18:23
Mila:
a
2+4*a*H=48
4a*H=48−a
2
V=a*(12−0,25 a
2)=12a−0,25 a
3
V'(a)=12−0,75a
2
V'(A)=0⇔12−0,75a
2=0⇔a=4
H=2
7 lut 19:06
zosienka: A zle policzyłem pochodna... To dziękuję bardzo za pomoc przy tych 2 zadaniach
7 lut 19:18