Mateusz xD: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o wysokości równiej 4 a krawędzi podstawy
długości 3. Graniastosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez trzy jego
wierzchołki.oblicz pole powierzchni przekroju.
8 paź 19:56
Gordon: płaszczyzna ta będzie trójkątem równobocznym o podstawie równej 3. Ramiona tegoż
trójkąta zaznaczą na ścianach bocznych linie łączące naprzeciwległe wierzchołki obu
podstaw. Wtenczas można będzie zauważyc kolejny trójkąt właśnie na tych ścianach
bocznych. Jego wymiary to 3 i 4 oraz przeciwprostokątna X, której długośc obliczymy z
twierdzenia Pitagorasa. 32 + 42 = X2 . .... 9 + 16 = X2 X= √25 , czyli 5.
Mamy już długośc ramion. Do obliczenia pola potrzebujemy jeszcze wysokości. Skoro
ramiona są równe, to linia oznaczająca wysokośc trójkąta podzieli nam podstawę na dwie
równe części, czyli 3/2=1,5. Ponownie korzystamy z tw. Pitagorasa. h2 + 1,52 = X2 .
h2 = 25 - 2,25 , h = √22,75 . Teraz wszystkie dane podstawiamy do wzoru P=a*h/2 , P=
3 * √22,75 /2 = 1,5 √22,75 = w przybliżeniu 7,154544 j2 . To chyba już koniec.
11 paź 22:21