Wzór skróconego mnożenia
DarkFortress: Jak można rozpisać (1+x
2)
2?
Trochę się przy tym zagubiłam
7 lut 15:23
Radek: x4+2x2+1
7 lut 15:23
J: .. = 12 + 2x2 + x4
7 lut 15:23
exevan: twoje a=1
twoje b=x2
i rozpisujesz to na wzór skróconego mnożena
a2+2ab+b2
7 lut 15:24
DarkFortress: A można to jeszcze jakoś rozbić, żeby były 3 nawiasy?
7 lut 15:26
exevan: wyciągnij z dwóch pierwszych wyrażeń x2 przed nawias i wyjdzie ci równanie kwadratowe. potem
liczysz x1 i x2
7 lut 15:33
DarkFortress: A czy takie coś też będzie poprawne: (1+x2)2=(1−x2)(1+x2)=(1−x)(1+x)(1−x2) ?
7 lut 16:11
Ajtek:
Nie. Napisz konkretnie o co chodzi.
7 lut 16:17
DarkFortress: Jestem przy końcówce liczenia pochodnej
chodzi o to, czy da się ją jakoś uprościć
7 lut 16:36
DarkFortress: Chociaż teraz coś zauważyłam... może wystarczy samo skrócenie nawiasów?
7 lut 16:38
Mila:
wykonaj w liczniku i zostaw.
7 lut 16:39
DarkFortress: Ok, dzięki
7 lut 16:41