bład wzgłedny
Arriva: Do ile miejsc po pzecinku można zaokrąglić liczbę aby błąd względny przybliżenia nie
przekroczył 0,001?
Z góry dziekuje za pomoc
+ moglby kos przypmniec wzory na blad wzgledny i bezwzgledny?
7 lut 15:02
PW: Nie dziękuj, nie da się odpowiedzieć na tak postawione pytanie.
A w dodatku nie znasz definicji (poszukaj sam w podręczniku albo internecie.
7 lut 17:45
Arriva: To pytanie z egzaminu z mojej uczelni wiec chyba mus byc dobrze postawione...
statystyka matematyczna
7 lut 20:24
PW: 1,25 − liczba
1,2 − liczba zaokrąglona
błąd przybliżenia 0,05
błąd względny
1000,25 − liczba
1000,2 − liczba zaokrąglona
błąd przybliżenia 0,05
błąd względny
| 0,05 | | 5 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 1000,25 | | 100025 | | 20001 | |
Widzisz jakiś związek między liczbą opuszczonych cyfr po przecinku a błędem względnym?
Błąd względny jak sama nazwa mówi nie opisuje wielkości tego błędu, lecz stosunek błędu do
wartości dokładnej.
Mówisz "pytanie z egzaminu z mojej uczelni, więc chyba musi być dobrze postawione". Pytanie
jest dobrze postawione, jeno odpowiedź może być dobra lub niedobra.
7 lut 23:33
MQ: @PW −− on ma napisane nie przekroczył, a to ma związek z zaokrągleniem.
7 lut 23:36
MQ: Sorry
PW −− odwołuję −− nie zauważyłem słowa
względny
7 lut 23:45
wredulus_pospolitus:
jak się nie da jak się da
7 lut 23:50
wredulus_pospolitus:
odpowiedź brzmi ... do 4 miejsca licząc od pierwszej cyfry znaczącej
dlaczego? ponieważ wtedy mamy ('najgorsza sytuacja')
np. liczbę: 1,00054327466575 można przybliżyć do 1,000
| | 00054327466575 | |
wtedy mamy |
| < 0,001 |
| | 1 | |
7 lut 23:54
wredulus_pospolitus:
tam na końcu powinno być "0," na początku w mianowniku
7 lut 23:55
MQ: Ale on ma napisane
po przecinku
7 lut 23:56
wredulus_pospolitus:
ja to rozumiem, że ma tak podane (chociaż jako, że autor nie zna nawet definicji błędów to
zapewne i treści zadania dobrze nie zapamiętał) ... ale ja bym taką właśnie podał odpowiedź,
poprzedzając ją "to zależy od przybliżanej liczby"
7 lut 23:57
MQ: OK − i tak już nie dojdziemy "co Autor miał na myśli".
8 lut 00:02
wredulus_pospolitus:
a może wykładowca w treści podał, że liczby są zapisywane w systemie 10x np.:
956728 = 9,56728*105
jeżeli tak ... to odpowiedź jest prosta i jednakowa bez patrzenia na liczbę
8 lut 00:03
wredulus_pospolitus:
nie pamiętam jak się nazywało taki zapis
8 lut 00:03
MQ: Postać wykładnicza
8 lut 00:07