pl
Radek:
Mam pewien problem może ktoś namalować okrąg opisany na rombie ?
7 lut 14:53
Patronus: nie da rady, bo czworokąt do się wpisać w okrąg jeśli przeciwległe kąty dają w sumie 180o, w
rombie nie ma na to szans, bo dwa są ostre a dwa rozwarte.
7 lut 14:59
Janek191:
Na rombie ( różnym od kwadratu ) nie można opisać okręgu !
7 lut 15:00
Godzio:

Warunkiem opisania okręgu na czworokącie jest:
α + β = γ + δ = 180
o
To raczej jest ciężkie do otrzymania dla ogólnego rombu, bo
α + γ = 180
o
β + δ = 180
o
Jedynym czworokątem spełniającym te warunki jest kwadrat
7 lut 15:01
Godzio: Jedynym rombem spełniającym te warunki jest kwadrat (tak miało być

)
7 lut 15:02
Radek:
Dziękuję.
7 lut 15:05