matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
xyz:
obliczyc calke metoda podstawiania ∫ 2
x
/ (4
x
−4) dx
7 lut 14:39
Janek191:
2
x
2
x
dx
∫
dx = ∫
=
4
x
− 4
(2
x
)
2
− 4
dt
t = 2
x
⇒ dt = 2
x
ln2 dx = t ln 2 dx ⇒ dx =
t ln 2
więc całka
dt
1
dt
= ∫
} =
∫
=
ln 2 *( t
2
− 4
ln 2
t
2
− 4
1
1
Rozkładamy
=
na ułamki proste
t
2
− 4
( t − 2)*( t + 2)
7 lut 14:50
xyz:
dzieki!
7 lut 17:06