granica = 0?
piotrek: lim x→1− √x−11+x
jeżeli podstawie 1− w liczniku to wyjdzie 0− pod pierwiastkiem. Czy wtedy granica jest 0−,
czy powinienem to zrobic inaczej?
7 lut 13:59
Ajtek:
Dlaczego liczysz granicę w 1 z lewej strony
7 lut 14:05
Janek191:
Tam powinno być
7 lut 14:07
Janek191:
Pomyłka
Ma być dodatkowo x ≠ − 1
7 lut 14:11
piotrek: Wyznaczam asymptoty tej funkcji. Licze dla 1+ i 1−, nie wiem czy dobrze. Dziedzina wyszła mi
x∊(1, +∞)
7 lut 14:20
Godzio:
Asymptoty powinieneś wyznaczać poprzez liczenie granic w −1.
7 lut 14:21
Janek191:
Tylko dla 1
+ czyli > 1
Mniejszych od 1 nie ma !
7 lut 14:22
piotrek: Mimo, że −1 nie należy do funkcji?
7 lut 14:23
Janek191:
Asymptota pozioma ma równanie: y = 1
7 lut 14:24
piotrek: Dobrze Janek, a jak chodzi o samą granice z pierwszego postu to pod pierwiastkiem może wyjsc
0−
7 lut 14:25
Godzio:
Asymptoty liczy się licząc granice przy x → ±∞ i w punktach wykluczonych z dziedziny.
7 lut 14:25
Janek191:
Źle określona dziedzina !
Df = < − ∞; − 1 ) ∪ < 1 ; + ∞ )
7 lut 14:27
Janek191:
| | x − 1 | |
lim x → −1− √ |
| = +∞ |
| | x + 1 | |
7 lut 14:31
Janek191:
Asymptota pionowa ma równanie: x = − 1
7 lut 14:32
Domel: Z dziedziny wynika że nie istnieje granica w 1− bo
1. 1+x≠0 => x≠−1
2. 1−szy układ równań:
x−1≥0 => x≥1
1+x≥0 => x≥−1
Z tego wynika, że x≥1
3. 2−gi układ równań:
x−1<0 => x<1
1+x<0 => x<−1
Z tego wynika, że x<−1
Z warunków 1, 2 i 3 wynika, że x∊(−∞;−1) ∪ <1;+∞)
Więc granica dla 1− nie istnieje
7 lut 14:35