całka
malwina: Oblicz objętość bryły która powstaje przez obrót wykresu funkcji f(x)=2e−2x
7 lut 13:35
anka: Pomóżcie błagam
7 lut 14:36
Godzio:
Wokół jakiej osi ? Jaki jest wzór ?
7 lut 14:36
anka: obrotu osi OX.
7 lut 14:37
malwina: a wzór jest taki :
V=π∫(f(x))2dx
na górze całki b a na dole a
7 lut 14:39
Godzio:
No i w czym problem ? Całka z funkcji e
ax jest najprostsza z najprostszych

. Jeszcze tylko
granice Ci są potrzebne.
π∫4e
−4xdx = −πe
−4x
Teraz granice sobie wstaw
7 lut 14:48
malwina: to znaczy?
7 lut 14:50
Godzio:
To znaczy powinny być jakieś warunki w poleceniu, jak nie ma to zadanie bez sensu
7 lut 14:53
malwina: niestety nic więcej nie ma w poleceniu
7 lut 14:59
Godzio:
No to nic nie wymyślimy
7 lut 15:16