matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Okresowość funkcji
gimli:
Czy funkcja
x
f(x)=
√
2
+cos
π
jest okresowa, jeśli tak, podaj okres podstawowy funkcji.
7 lut 13:23
PW:
Jeżeli dla każdej x∊R ma być,
x+T
x
cos(
) = cos
,
π
π
to (z okresowości funkcji cosinus)
x+T
x
=
+ 2kπ, k∊C
π
π
T
= 2kπ, k∊C
π
T = 2kπ
2
, k∊C
7 lut 14:06