1. Dwa zastępy harcerskie brały udział w grze terenowej. Zastep Wilków miał bazę w pukncie A,a
zastęp Żbików w punkcie B. Wykonując jedno z zadan,zastępy wyruszyly jednoczesnie : Wilki z
bazy A do bazy B,a Zbiki z bazy B do bazy A. Kazdy zastep poruszał sie ze stała predkoscia i
od razu po dotarciu do bazy przeciwnika wracał do swojej. Wilki i Zbiki minely sie dwa
razyierwszy raz o odleglosci 3 km od bazy i drugi raz w ogleglosci 4 km od bazy B. Jaka była
odległość miedzy bazami? Odpowiedź: 5 km
| v1•t | S1 | |||
= | ||||
| v2•t | S2 |
| v1 | S1 | |||
= | . | |||
| v2 | S2 |
| v1 | 3 | |||
(1) | = | . | ||
| v2 | x−3 |
| v1 | x+4 | |||
(2) | = | . | ||
| v2 | 2x−4 |
| 3 | x+4 | |||
= | ||||
| x−3 | 2x−4 |
| 3 | x−3 | ||
= | |||
| Vw | Vż |
| x+4 | 2x−4 | ||
= | |||
| Vw | Vż |
| Vw(x−3)(x−4) | |
=Vw(2x−4) | |
| 3 |