Uklad rownan
Kamix: Mam problem z rozwiazaniem ponizszego ukladu rownan. Wiem, ze jest do rozwiazania mozliwy, bo
mam 3 niewiadome i 3 zaleznosci:
a+b+c=7
b
2=ac
Bardzo prosze o pomoc
7 lut 12:37
Piotr 10: b+c=7−a
| | 4 | |
a= |
| (7−a) dalej już poradzisz sobie |
| | 3 | |
7 lut 12:39
ICSP: z trzeciego równania :
Wstawiając to do pierwszego :
Skąd a = 4
mamy zatem :
b
2 = 4c
b+c = 3 ⇒ c = 3 − b
b
2 = 12 − 4b
b
2 + 4b − 12 = 0
b = 2 , b = −6
Mamy zatem dwie trójki rozwiązań (a;b;c) = (4 ; 2 ; 1) oraz (4 ; −6 ; 9)
7 lut 12:41
Kamix: Dziekuje bardzo, dzieki Twojej pomocy udalo mi sie rozwiazac zadanie, a juz prawie zwatpilem...
W sumie to nie wiem czemu nie wpadlem na to, by dokonac takich przeksztalcen tylko sie
meczylem z jakimis kolosalnymi wyrazeniami

Jeszcze raz dzieki Piotr

!
7 lut 12:48
Kamix: ICSP Tobie tez serdecznie dziekuje za chec pomocy
7 lut 12:49