Całka
Krzysiek: Siemka! Mam problem z taką całka:
W ogóle nie wiem jak ja zacząć
7 lut 12:20
ICSP: Podstawienie t = 2x
7 lut 12:21
AS:
| | dt | |
Podstawienie: 2x = t , 2x*ln(2)dx = dt , dx = |
| |
| | t*ln(2) | |
| | 2x | | 1 | | tdt | |
J = ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| |
| | 4x+4 | | ln(2) | | t*(t2 + 4) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2x | |
J = |
| { |
| arctg(t/2)) = |
| arctg( |
| ) + C |
| | ln(2) | | 2 | | ln4 | | 2 | |
7 lut 12:50
Krzysiek: Kombionwałem wcześniej z rożnymi podstawieniami ale o tym podstawieniu nie pomyślałem xd
thx za pomoc
7 lut 13:24