zadania logarytmy prosze o w miare mozliwosci szybkie rozwiązanie tych kilku zad
logg 22: 1)oblicza)log2 − 0,25b)log3/5 0,362)oblicza)62−log6 9b)81/3log2
1)oblicz
a)log2 − 0,25
b)log3/5 0,36
2)oblicz
a)62−log6 9
b)81/3log2 9
3)uprość wyrażenie
a)81log9 5 + 27log3 4 + 4log2 %
b)−log3log9pierwiastek stopnia 3 z pierwiastka stopnia 9 z 9
4)oblicz
a)log5 0,5 + 2log5 20 − 3log5 2
5)wyznacz x
a)log2(x+2) −2 log2 pierwiastek z 3=1
b)log(x2+2)= log (x+7)
c)log2/3= − 1/3
6)oblicz
log3 7 * log5 3 * log7 5 −1
7)wiedząc że log3 5=1,465 log3 2=0,631 oblicz:
a)log5 2
b)log2 3
c)log2 75
d)log2 6
e)log5 2/3
7 lut 12:09
Janek191:
log z liczby ujemnej nie istnieje
7 lut 12:22
Janek191:
log35 0,36 = log0,6 0,36 = 2 , bo 0,62 = 0,36
7 lut 12:23
Janek191:
z.4
log
5 0,5 + 2 log
5 20 − 3 log
5 2 = log
5 0,5 + log
5 20
2 − log
5 2
3 =
| | 0,5*400 | |
= log5 0,5 + log5 400 − log5 8 = log5 |
| = log5 25 = 2 |
| | 8 | |
bo 5
2 = 25
7 lut 12:32
Janek191:
z.5 a)
log
2 ( x + 2) − 2 log
2 √3 = 1 ; x + 2 > 0 ⇒ x > − 2
log
2 ( x + 2) − log
2 (
√3)
2 = 1
log
2 ( x + 2) − log
2 3 = log
2 2
x = 4
=====
7 lut 12:39
logg 22: janek 191
a potrafisz rozwiązać zadanie 6,7,5 b i c
7 lut 12:50
Janek191:
z.1 a)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log2 0,25 = log2 |
| = − 2 , bo 2−2 = |
| = |
| = 0,25 |
| | 4 | | 22 | | 4 | |
z.5 b)
log ( x
2 + 2) = log ( x + 7) ; x + 7 > 0 ⇒ x > − 7
więc
x
2 + 2 = x + 7
x
2 − x − 5 = 0
Δ = (−1)
2 − 4*1*(−5) = 21
√Δ =
√21
| | 1 − √21 | |
x1 = |
| ≈ − 1,8 > − 7 |
| | 2 | |
| | 1 + √21 | |
x2 = |
| ≈ 2,8 > − 7 |
| | 2 | |
===========================
W c) nie ma niewiadomej x
7 lut 13:25
Janek191:
z.6
więc
log
3 7 * log
5 3 * log
7 5 − 1 =
| | log3 3 | | log3 5 | |
= log3 7 * |
| * |
| − 1 = log3 3 − 1 = 1 − 1 = 0 |
| | log3 5 | | log3 7 | |
7 lut 13:34
Janek191:
z.6
więc
log
3 7 * log
5 3 * log
7 5 − 1 =
| | log3 3 | | log3 5 | |
= log3 7 * |
| * |
| − 1 = log3 3 − 1 = 1 − 1 = 0 |
| | log3 5 | | log3 7 | |
7 lut 13:34
logg 22: janek191
c) logx 2/3 = −1/3
7 lut 13:36
Janek191:
z. 7 a)
| | log3 2 | | 0,631 | | 631 | |
log5 2 = |
| = |
| = |
| |
| | log3 5 | | 1,465 | | 1 465 | |
b)
| | 1 | | 1 | | 1000 | |
log2 3 = |
| = |
| = |
| |
| | log3 2 | | 0,631 | | 631 | |
c)
| | 1 | | 1 465 | |
log2 5 = |
| = |
| |
| | log5 2 | | 631 | |
log
2 75 = log
2 25*3 = log
2 25 + log
2 3 = log
2 5
2 + log
2 3 =2 log
2 5 + log
2 3 =
| | 1 465 | | 1000 | |
= 2* |
| + |
| = .... |
| | 631 | | 631 | |
itd.
7 lut 13:46
Janek191:
x > 0 i x ≠ 1
| | 2 | | 1 | | 2 | | 2 | |
logx |
| = − |
| ⇔ x −13 = |
| ⇔ [ x−13]−3 = [ |
| ]−3⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
7 lut 13:54
logg 22: janek191
a zadanie 2

?
7 lut 13:55
Janek191:
z.2
a) 62 − log6 9 = 36 − log6 32 = 36 − 2 log6 3
A może tam jest
62 − log6 9 ?
7 lut 14:00
logg 22: JANEK 191
tak 6 do potęgi 2−log6 Z 9
7 lut 14:12
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
6 2 − log6 9 = 62 *6− log6 9 = 36* |
| = 36* |
| = 4 |
| | 6log6 9 | | 9 | |
7 lut 14:18
Janek191:
To pisz porządnie !
7 lut 14:18
logg 22: DZIĘĘĘĘEKI WIELKIE JANEK191
7 lut 14:44