Granica ciagu
Artur: Niech {a
n} bedzie arytmetyczny i taki, ze a
1=3, roznica = 2
{b
n} geometryczny, b
1=2, q=3
| | a1+a2+...+an | |
Obliczyc limn→∞ |
| |
| | nlogbn | |
| | a1+a2+...+an | |
limn→∞ |
| |
| | nlogbn | |
Jak dalej? Kombinowalem na rozne sposoby z wlasnosci logarytmow, ale nic mi nie wychodzi...
7 lut 11:32
Artur: I drugi przyklad, za ktory nie wiem, jak sie zabrac:
limn→∞ sin(√n+1)−sin√n
7 lut 11:36
wredulus_pospolitus:
| | a−b | | a+b | | a2−b2 | |
lim a−b = lim ( |
| * |
| ) = lim |
| |
| | 1 | | a+b | | a+b | |
lub skorzystaj ze wzorów trygonometrycznych: sinx − siny = 2*.....*......
7 lut 11:43
Bizon:
... zacznij od ponownego przeliczenia sumy ciągu arytmetycznego
7 lut 11:53
Artur: | | √n+1−√n | | √n+1+√n | |
sin√n+1−sin√n = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √n+1−√n | | √n+1−√n | | √n+1+√n | | 1 | |
2sin |
| =2sin |
| * |
| =2sin |
| |
| | 2 | | 2 | | √n+1+√n | | 2√n+1+2√n | |
→ 2sin0=0,
zatem na mocy odpowiedniego tw. lim
n→∞ sin
√n+1−sin
√n=0, czy tak?
7 lut 11:56
Artur:
| | 3+2n+1 | | 2n+4 | |
3+5+...+2n+1= |
| *n= |
| *n=(n+2)n=n2+2n, zatem powinno byc: |
| | 2 | | 2 | |
| | n2+2n | | n+2 | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| |
| | nlog2*3n−1 | | log2*3n−1 | |
7 lut 12:00
Bizon:
a
n=3+2(n−1)=3+2n−2=2n+1
| | 3+2n+1 | |
zatem: Sn= |
| n=(n+2)n |
| | 2 | |
Masz więc:
| | n(n+2) | | n+2 | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| = ... |
| | nlog2*3n−1 | | log2+(n−1)log3 | |
dalej chyba poradzisz
7 lut 12:04
Janek191:
Ciąg arytmetyczny : a
1 = 3 , r = 2
więc
a
n = a
1 + ( n −1)*r = 3 + ( n −1)*2 = 3 +2n − 2 = 2n + 1
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n = 0,5*( 3 + 2n + 1)*n = ( 2 + n)*n = n
2 + 2n
Ciąg geometryczny
b
1 = 2 , q = 3
| | 1 | | 2 | |
więc b2 = b1 *qn −1 = 2 *3n −1 = 2* |
| *3n = |
| *3n |
| | 3 | | 3 | |
zatem
| | a1 + a2 + ... + an | | n2 + 2n | |
cn = |
| = |
| = |
| | n log bn | | | |
zatem
n→
∞
=====================
7 lut 12:09
Artur: Dziekuje wszystkim. W odpowiedziach mam podane, ze granica ta jest rowna 2, co chyba powinienem
uwazac za blad? Bo tutaj ta granica, jesli sie nie myle, jest rowna 2, ale w przyblizeniu...
A jak z tym drugim zad.? Czy moja odpowiedz. z godz. 11:56 jest ok?
7 lut 12:15
Artur:
I tutaj jeszcze jeden przyklad, moja odpowiedz zupelnie rozni sie od tej z ksiazki (tam jest
| | | | | | 1 | |
= |
| = |
| → |
| , co tutaj robie nie tak? |
| | n√2 | | √2 | | √2 | |
7 lut 12:37
Janek191:
Jest dobrze
7 lut 12:46
Artur: To z 11:56, czy 12:37?

Dzieki
7 lut 12:47
Janek191:
Oba
7 lut 12:49