statystyka
Migotka: Cześć (zadania ze statystyki)
Mam parę zadanek, z którymi nie potrafię sobie poradzić, wszystkie dotyczą statystyki
matematycznej bardziej na interpretacje niż obliczenia. Może ktoś będzie w stanie mi pomóc?
1. Czy przedział ufności P(0,2<p<0,6)=99 można uznać za precyzyjny? Dlaczego tak/dlaczego nie?
2. Czy oszacowana masa krowy = 400kg z błędem = 65kg może być zaakceptowana? (uzasadnij
odpowiedź)
3. Jeżeli Temp=2,1 oszacowane w próbie o liczebności n=10 to jaka będzie decyzja co do hipotezy
H0: m=8?
4. Na podstawie badań otrzymano przedział ufności dla różnicy dwóch populacji normalnych w
postaci {−1,25 : 1,55}. Czy można uznać, że średnie nie różnią się od siebie? Jeżeli tak to
dlaczego?
5. Badano rozkład empiryczny pewnej cechy X na zgodność z rozkładem normalnym. Przeprowadzono
obliczenia testu zgodności X2Pearsona. Otrzymano nierówność w postaci X2emp=18,213>X20,05
; 9=16,919. Sformułuj odpowiednią H0. Postaw wnioski wynikające z analizy.
z góry dziękuję za pomoc
7 lut 10:58
Madzialena: pomoze ktos z ktoryms zadaniem?
7 lut 16:09