Wyznacz ekstrema lokalne fukcji
Patrycja: 
wyznacz ekstrema lokalne funkcji: f(x)= x +
1x
Bardzo proszę o pomoc
7 lut 10:24
wredulus_pospolitus:
no i w czym problem
7 lut 10:27
Patrycja: na egzaminie zrobiłam głupi błąd i chciałabym sprawdzić gdzie...
7 lut 10:28
Bizon:
... licz pochodną ... przyrównuj do 0 i sprawdzaj drugi warunek
7 lut 10:34
Bizon: ... czyli .... kochani ... dajcie gotowca −
7 lut 10:54
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak liczyłas na egzaminie, a sprawdzimy i pokażemy gdzie ów głupi błąd się pojawił
7 lut 10:57
Bizon:
x≠0
| | 1 | | (x−1)(x+1) | |
f'(x)=1− |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
f'(x)=0 dla x
1=−1 x
2=1
na wykresie pochodnej zobacz jak ona zmienia znak przy przejściu przez te punkty
i wnioski
7 lut 11:02
Patrycja: czyli maksimum funkcji to −1, a minimum 1. Dla −1 funkcja przyjmuje wartość −2 a dla 1= 2
7 lut 12:14
Bizon:
7 lut 12:29
Patrycja: ahaaaa...
7 lut 12:34