całka wymierna
Domi: Witajcie,
mam problem z rozwiązaniem następującej całki wymiernej:
∫ 3dx / x2 − 4x + 4
próbowałam obliczyć ją rozkładając na ułamki proste, jednak nie wiem jak to rozpatrzyć,bo delta
wychodzi 0 i mamy tylko xo = 2
(odp: −3/x−2 + c)
7 lut 10:11
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
x2−4x+4 = (x−2)2
podstawienie: t=x−2
7 lut 10:14
PW:
| | 1 | | 1 | |
Wiadomo, że ( |
| ) ' = − |
| , czyli "w języku całek" |
| | t | | t2 | |
Po pomnożeniu stronami przez (−3) mamy to co w odpowiedzi.
7 lut 10:22
Domi: Ok, wyszło mi, dziękuję Wam bardzo!
7 lut 10:32