jerey: | | 16 | |
styczne do okręgu x2+(y+2)2= |
| poprowadzone przez punkt A(−2,1) przecinają oś OY w |
| | 5 | |
punktach B iC.
wyznacz rownania tych stycznych
nie wiem jak zacząc , prosze o jakies wskazówki , dalej rozwiąze sam
7 lut 09:29
Bizon:

... jeśli napiszesz równanie pęku prostych przez punkt A (jedna niewiadoma
a
i przyrównasz do równania okręgu ... to

?
7 lut 09:56
Mila:
II sposób
odległość stycznej od środka okręgu jest równa r.
Styczna przechodzi przez punkt(−2,1)
y=ax+b
1=−2a+b, b=1+2a
y=ax+2a+1 przekształcamy do postaci ogólnej
ax−y+2a+1
| | |a*0−(−2)+2a+1| | | 4 | |
d= |
| = |
| ⇔ |
| | √a2+12 | | √5 | |
√5*|2a+3|=4*
√a2+1
dokończysz?
7 lut 20:43
jerey: tak rozwiązałem juz to zadanie, wczesniej. po prostu nie zaglądałem juz w temat na forum.

dokładnie tym samym sposobem
7 lut 22:31
kaka: I jeszcze jerey dodaj " dziękuję."
7 lut 22:34