R.wymierne
ada: Dwóch egzaminatorów sprawdzało testy. Pierwszy rozpoczął pracę o 8:00, a drugi − dwie godziny
później. Do 14:00 sprawdzono 55% testów. Egzaminatorzy skończyli pracę jednocześnie i wtedy
okazało się, że obaj sprawdzili tyle samo testów. Ile czasu zajęłoby samodzielne sprawdzenie
wszystkich testów każdemu z egzaminatorów
7 lut 06:14
wredulus_pospolitus:
x −−− czas sprawdzania przez pierwszego
x−2 −−−− czas sprawdzania drugiego
y −−− ile (na h) sprawdza pierwszy
z −−− ile (na h) sprawdza drugi
x*y = (x−2)*z
6*y+4*z = 2*x*y*0,55
x>6
z tego wyznaczysz 'x' oraz zależność pomiędzy y i z
7 lut 09:19
pigor: ..., niech
x,y=? − szukane czasy samodzielnego sprawdzana testów,
to warunki zadania opisuję np. takim układem równań :
1x*6+1y*4= 55%*1 i 12x−12y= 2 ⇔
⇔
6x+
4y=
1120 i x−y=4 ⇔ x= y+4 i
6x+
4x+4=
1120 ⇒
⇒ 120(x+4)+80x=11x(x+4) ⇔ 200x+480= 11x
2+44x ⇔
11x2−156x−480= 0 i
√Δ=
=
√1562+44*480 ≈ 213,2041 i
y ≈ 16 h, czy o to autorowi chodziło

, a więc
sugeruję szukane błędu w danych liczbowych zadania, bo u siebie ...

nie widzę
8 lut 17:03