matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka nieoznaczona
przyp:
−1/3x+2/3
∫
x
2
−x+1
7 lut 01:26
PW:
1
x−2
1
2x−4
−
= −
=
3
x
2
−x+1
6
x
2
−x+1
1
2x−1
3
= −
(
−
) =
6
x
2
−x+1
x
2
−x+1
1
2x−1
1
1
= −
−
6
x
2
−x+1
2
x
2
−x+1
Całkę z pierwszego ułamka umiemy obliczyć, bo w liczniku jest pochodna mianownika (po to były te przekształcenia).
1
1
4
1
=
=
x
2
−x+1
(x−
1
2
)
2
+
3
4
3
[
2
√
3
(x −
1
2
)]
2
+1
Wiadomo, że
1
∫
dt = arctgt,
t
2
+1
a więc policzymy całkę z tego ostatniego ułamka.
7 lut 10:12