wie
bezendu:

W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym dany jest kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny
podstawy α . Oblicz stosunek pola podstawy do pola powierzchni bocznej ostrosłupa.
h−wysokość ściany bocznej
2hcosα=a
√3
| | Pp | | 3a2√3 | | 2cosα | |
k= |
| = |
| * |
| |
| | Pb | | 2 | | 3a2√3 | |
k=cosα
Sorry, że bez rysunku, ale ciężko mam tutaj narysować.
7 lut 00:45
Godzio:
Wszystko ok
7 lut 00:51
bezendu:
Godzio a zobacz to jeszcze jak masz czas.
Wysokość prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego ma długość H , a krawędź podstawy ma długość
a.Wyznacz pole przekroju wyznaczonego przez krótszą przekątną podstawy i wierzchołek
ostrosłupa
Krótsza przekątna w sześciokącie foremnym ma długość a
√3
?
7 lut 00:54
Godzio:
Ale wysokością przekroju nie jest wysokość ostrosłupa, więc póki co jest źle.
7 lut 01:02
bezendu: Dzięki zaraz poprawię
7 lut 06:06
bezendu:

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt ABC gdzie |AC|=3 |BC|=7 i |∡A|=60. Oblicz objętość tego
| | 25√3 | |
ostrosłupa jeśli wiadomo, że każda jego krawędź boczna ma długość |
| |
| | 3 | |
7
2=3
2+x
2−2*3*x*cos60
0
|AB|=8
P
p=6
√3
H=8
√3
V=48j
3
?
7 lut 15:20
bezendu: ?
7 lut 15:38
Mila:

00:54
ACS − przekrój
h
2=|OP|
2+H
2
dokończ
7 lut 15:59
bezendu:
Tamto zadanie mam już skończone:
7 lut 16:02
bezendu:
A zadanie 15:20 ?
7 lut 16:03
Mila:
15:20 mam inna wysokość H
7 lut 16:11
bezendu: Zaraz jeszcze raz przeliczę.
7 lut 16:13
bezendu: H wychodzi 8
√3
7 lut 16:15
Mila:
Dobrze masz, przepraszam.
7 lut 16:24
bezendu: Błąd może zdarzyć się każdemu
7 lut 16:26
bezendu: Mila jesteś jeszcze ?
7 lut 17:32
Mila:
Jestem, oglądam otwarcie Olimpiady w Soczi ( Soczi − wspomnienie młodości!).
7 lut 18:10
bezendu: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej ma długość 4√3 , a ściana
boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 600 . Oblicz objętość ostrosłupa
V=72√3j3 ?
7 lut 18:11
bezendu: To proszę zajrzy od czasu w chwili przerwy
7 lut 18:12
Mila:
Tak.
Zgadza sie.
7 lut 18:15
bezendu: | | a2√15 | |
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego równa się |
| , gdzie |
| | 4 | |
a oznacza długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa. Oblicz cosβ i korzystając z tablic
funkcji trygonometrycznych i odczytaj przybliżoną wartość β z dokładnością do 1
0
P
b=4*0,5ah
7 lut 18:45
zawodus: A co to jest beta?
7 lut 19:08
bezendu: kąt nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy
7 lut 19:08
bezendu: ?
7 lut 19:19
7 lut 19:45
bezendu:
Dziękuję.
7 lut 19:47
Mila: Ile?
7 lut 20:51
7 lut 20:57
Mila: Tak.
7 lut 21:01
bezendu: Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ABCS jest równa 72, a promień okręgu wpisanego w
podstawę ABC tego ostrosłupa jest równy 2. Oblicz tangens kąta między wysokością tego
ostrosłupa i jego ścianą boczną.
7 lut 22:15
bezendu: ?
7 lut 22:34
bezendu: Dzięki. Już wiem co źle mam.
7 lut 22:50
Eta:
Dobrze masz!

To ja źle przeczytałam treść ( kąt nachylenia ściany bocznej)
7 lut 22:51
Mila:
Jest dobrze.
7 lut 22:53
7 lut 22:53
Eta:
No to "spadam"
7 lut 22:54
bezendu: Dziękuję.
7 lut 22:57