wzór skróconego mnożenia
Monika: Witam mam takie wyrażenie −x
2+16 czy w takim razie mogę skorzystać ze wzoru skróconego
mnożenia

Jeśli tak to jak to będzie wyglądało.
7 lut 00:17
ICSP: 16 − x2 = ...
7 lut 00:18
Monika: =(x−4)(x+4)
7 lut 00:21
ICSP: (x−4)(x+4) = x2 − 4x + 4x − 16 = x2 − 16
Czyli x2 −16 jest równe −x2 + 16 ?
7 lut 00:22
Monika: No to może:
=(x−4)−(x+4) ?
7 lut 00:25
ICSP: (x−4) − (x+4) = x − 4 − x − 4 = −8
Czy −8 = −x2 + 16
Pierwszy pomysł zdecydowanie lepszy. Brakuje tylko jednego minusa.
7 lut 00:27
Monika: (x−4)(−x+4)
7 lut 00:29
ICSP: (x−4)(−x + 4) = −x
2 + 4x + 4x − 16 = −x
2 + 8x − 16
Nadal nie to
7 lut 00:30
Monika: Dobra może tak ?

−(x−4)(x+4) ?
7 lut 00:34
ICSP: −(x−4)(x+4) = −(x2 + 4x − 4x − 16) = −(x2 − 16) = −x2 + 16
Zgadza się.
7 lut 00:36
Monika: Teraz takie małe pytanko jak mam coś takiego:
| | −(x−4)(x+4) | |
= |
| to da się normalnie skrócić ? |
| | x−4 | |
7 lut 00:37
ICSP: dla x ≠ 4 dostajesz
| −(x−4)(x+4) | |
| = −(x+4) = −x − 4 |
| x−4 | |
7 lut 00:39
Monika: Ok, dzięki
7 lut 00:40