badanie zbieżności szeregu
stjudent: | | 3n+1 | |
zbadaj zbieżność szeregu |
| |
| | 22n+55 | |
z kryterium d'alamberta wyszło mi 1
jak żyć?
6 lut 23:45
stjudent: a jak tego się nie robi d'alambertem to czym?
6 lut 23:50
stjudent: up
7 lut 10:39
MQ: A czy limn→∞=0?
Warunek konieczny jest spełniony?
7 lut 10:45
stjudent: nie
7 lut 10:48
7 lut 10:48
MQ: A warunek konieczny na zbieżność szeregu jaki jest?
7 lut 10:50
wredulus_pospolitus:
zauważmy, że:
| | 3n+1 | | 3n+1 | | 3n+7.5 | | 1.5 | |
∑ |
| = ∑ |
| > ∑ |
| = ∑ |
| <−−− rozbieżny |
| | 22n+55 | | 11(2n+5) | | 11(2n+5) | | 11 | |
c.k.d.
7 lut 10:56
MQ: 3n+1>3n+7,5
7 lut 10:59
stjudent: hahahah
7 lut 12:57
stjudent: warunek jest taki, żeby granica była równa 0; a granica nie równa się 0
co kończy dowód?
7 lut 13:00
PW: Yes, yes, yes!
7 lut 13:05