Wyznaczanie całki nieoznaczonej.
Piotr: W jaki sposób rozwiązać poniższe zadanie?
Wyznacz taką całkę nieoznaczoną F(x) = ∫arctg2xdx, która spełnia warunek F(0,5) = − ln2
6 lut 23:35
fx: Wyznaczasz całkę, wiadomo, że całka to pewna rodzina funkcji różniących się o stałą. To właśnie
ta stała musi zostać tak dobrana aby spełniona była równość.
Przykładowo wyznacz funkcję, której całka spełnia równanie: F(1) = 0
F(x) = ∫dx
Wówczas otrzymujesz:
F(1) = 0
x+C = 0
1+C = 0
C = −1
Szukana funkcja to: x−1
6 lut 23:45