funkcja
Radek:

Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie ||x + 3| − 2|+ |x +1 | = m ma dokładnie
dwa rozwiązania
Robię tak że rysuję ||x+3|−2| i potem −|x+1| ale coś nie wychodzi odp z książki ?
(−
∞,0)suma(2,
∞)
6 lut 23:20
Radek: ?
6 lut 23:26
Lorak: Bo zapomniałeś, że po prawej stronie jest jeszcze m

−|x+1|+m
i trzeba tak dobrać m, żeby były 2 przecięcia.
6 lut 23:50
Radek: ?
7 lut 00:10
Lorak: np. dla m<0 nie będzie rozwiązań
dla m=0 będzie jedno
pomyśl nad m>0
7 lut 00:15
Godzio:
Od siebie proponowałbym narysować funkcję z lewej strony, trochę męczenia, ale do zrobienia
7 lut 00:28
Radek: Nie za bardzo wiem jak ?
7 lut 00:36
Godzio:
Zaraz pokaże.
7 lut 00:38
Godzio:
f(x) = ||x + 3| − 2|+ |x + 1|
Weźmy sobie trzy przypadki:
1
o x ∊ (−
∞,−3>
f(x) = | − x − 3 − 2| − x − 1 = |x + 5| − x − 1
2
o x ∊ (−3,−1>
f(x) = |x + 3 − 2| − x − 1 = |x + 1| − x − 1 = −2x − 2
3
o x ∊ (−1,
∞)
f(x) = 2x + 2
Pozostaje jeszcze rozbić pierwszy przypadek na dwa przypadki:
1
o
a) x ∊ (−
∞,−5>
f(x) = − 2x − 6
b) x ∊ (−5,−3>
f(x) = 4
No to wzór funkcji:
| | ⎧ | − 2x − 6, x∊(−∞,−5> | |
| | ⎜ | 4, x∊(−5,−3> | |
| f(x) = | ⎨ | − 2x − 2, x∊(−3,−1> |
|
| | ⎩ | 2x + 2, x∊(−1,∞) | |
7 lut 00:46
Radek:
Dziękuję ale dla mnie to chyba za trudne.
7 lut 15:23