Największa i najmniejsza wartość funkcji
Makaron: Wyznaczyć największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)=cos
3x + sin
3x w przedziale
6 lut 23:13
Piotr: Gdybym miał czas to bym rozpisał krok po kroku, jednak to powinno ci wystarczyć.
1. Liczysz pierwszą pochodną.
2. Pochodną przyrównujesz do 0.
3. Pierwiastki z tego równania to ekstrema lokalne.
4. Podstawiasz te pierwiastki (wartości x dla których równanie wyszło 0) do funkcji pierwotnej.
5. Z wyników odczytujesz maksymalną i minimalną wartość.
6 lut 23:53
Piotr: A i tak spytam, czy nie uczysz się może na pb?
6 lut 23:55
PW: (a3+b3)2 = (a•a2 + b•b2)2 ≤ (a2+b2)(a4+b4) =(a2+b2)((a2+b2)2 − 2a2b2)
6 lut 23:58