Proszę o wytłumaczenie :c
Asia: Proszę, żeby ktoś mi to wytłumaczył i podał prawidłową odp:
Zbiór R\{1} jest zbiorem wartości funkcji:
A. f(x)=1x−1
B. f(x)=x+1x+1
C. f(x)=xx−2
6 lut 22:08
Ajtek:
Przez jaką liczbę nie możemy dzielić?
6 lut 22:08
Asia: 0
6 lut 22:09
Asia: Proszę, napiszesz mi wytłumaczenie... ?
6 lut 22:11
Ajtek:
Brawo

Wiesz, że kreska ułamkowa zastępuje dzielenie. Zatem w mianowniku nie może stać liczba 0.
Należy sprawdzić zatem dla jakiego x mianownik się zeruje.
| | x | |
Weźmy, np C f(x)= |
| zatem x−2≠0, czyli x≠2. Zatem dziedziną jest zbiór x∊R\{2} |
| | x−2 | |
Teraz zrób analogicznie dla pozostałych przykładów.
6 lut 22:15
Aga1.: | | a | |
Zapisz funkcję w postaci y= |
| +q |
| | x−p | |
Wtedy Zbiór wartości to R\{q}
6 lut 22:16
Ajtek:
Kurde, nie doczytałem, że chodzi o zbiór wartości

.
6 lut 22:16
Ajtek:
Witaj
Aga1. 
.
6 lut 22:16
Jo: Mhm, ok

Tylko, że w odpowiedziach mam napisane, że prawidłowa jest C, ale raczej nie pasuje
6 lut 22:17
Ajtek:
A dlaczego nie
| x | | (x−2)+2 | | x−2 | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
6 lut 22:20