modulo
Saizou :
arytmetyka modularna
ma ktoś takie bardzo proste zadania z przystawania modulo, bo zaintrygowało mnie to
6 lut 21:49
ZKS:
Pytaj
ICSP bo on nie dawno sporo robił zadań z kongruencji.
6 lut 21:52
Mila:
Zostaw to na wakacje. Teraz rozwiązuj zadania maturalne.
6 lut 21:52
Ajtek:
[N[Saizou] przez to nie uśnie dzisiaj
6 lut 21:53
6 lut 21:53
zawodus: Ja mam pełno zadań, ale podam jak opanujesz te maturalne
6 lut 21:53
Saizou : ale to pewno jakąś ciężką artylerię miał
6 lut 21:54
Saizou :
zombi wielkie dzięki
6 lut 21:54
Saizou : a co do zadań maturalnych: Ferie mam
6 lut 21:55
6 lut 21:55
ICSP: Saizu lepiej się naucz eliminacji Gaussa
6 lut 21:57
Saizou : kiedyś próbowałem
6 lut 21:58
6 lut 22:00
ICSP: a inne metody rozwiązywania układów równań ?

Znam jedną bardzo fajną
6 lut 22:00
zawodus: ICSP pochwal się
6 lut 22:02
ICSP: zawodus podam metodę a ty podasz nazwę ?
Możemy się tak umówić ?
6 lut 22:04
zawodus: ok
6 lut 22:04
Ajtek:
Jakieś zawody widzę

.
6 lut 22:06
zawodus: może się nauczę czegoś nowego
6 lut 22:06
ICSP: Dajmy przykładowy układ równań :
x + 8y − 5z = 6
3x − 4y + 10z = 9
7x − 6y − 15z = 15
Pomnóżmy teraz obie strony drugiego równania przez u, oraz obie strony trzeciego równania przez
v. Dodajmy wszystkie trzy równania stronami i uporządkujmy ze względu na x,y,z
Dostaniemy :
x *
(1 + 3u + 7v) + y *
(8 − 4u − 6v) + z *
(−5 + 10u − 15v) = 6 + 9u + 15v
1
o Chcemy wyznaczyć x − zerujemy współczynniki przy y i przy z
8 − 4u − 6v = 0
−5 + 10u − 15v = 0
2u + 3v = 4
2u − 3v = 1
| | 5 | | 1 | |
4u = 5 ⇒ u = |
| , v = |
| |
| | 4 | | 2 | |
Podstawiając do powyższego równania :
| | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
x * (1 + 3 * |
| + 7 * |
| ) + 0 * y + 0 * z = 6 + 9 * |
| + 15 * |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
x * (4 + 15 + 14) = 24 + 45 + 30
33x = 99
x = 3
2
o Liczymy y − zerujemy współczynniki przy x i z
1 + 3u + 7v = 0
−5 + 10u + 15v = 0
| | 4 | | −5 | |
skąd można wyliczyć (u;v) = ( |
| , |
| ) |
| | 23 | | 23 | |
| | 1 | |
Po podstawieniu do równaniu dostaniemy y = |
| |
| | 2 | |
| | 31 | | −14 | | 1 | |
3 Analogicznie obliczymy z : (u ;v) = ( |
| , |
| ) , z = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | |
(x;y;z) = (3 ; |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 5 | |
6 lut 22:17
zawodus: kurcze zaskoczyłeś mnie

Być może się kiedyś z tym spotkałem, ale nawet jeśli to nazwy nie pamiętam
6 lut 22:23
ICSP: zombie,
Mila ?
6 lut 22:25
Ajtek:
ICSP gdzieś to widziałem, chyba nawet na forum i robione przez Ciebie

.
6 lut 22:26
ICSP: Już kilka razy używałem tej metody na forum
6 lut 22:35
zombi: Nie mam pojęcia

Sposób widziałem gdzieś, ale nazwy nie.
6 lut 22:40
Ajtek:
Widzisz jaką mam dobrą pamięć
6 lut 22:43