Ciągi...
paulina96: | | 5n − 1 | |
Czy ciąg o wzorze an= |
| jest arytmetyczny? |
| | 4 | |
Obliczyłam, że jest. Dobrze

?
6 lut 21:45
Ajtek:
Yhy, ale pokaż jak to liczyłaś

.
6 lut 21:46
paulina96: Kurczę, trochę tego jest... Już piszę.
6 lut 21:48
zawodus: pokaż
6 lut 21:48
Ajtek:
Powiedz, jak liczyłaś
6 lut 21:50
Eta:
Widzę,że
zawodus ma "kosmate" myśli
6 lut 21:52
Ajtek:
6 lut 21:55
paulina96: a
n + 1 − a
n − constans
a
n + 1 − a
n=
34 − constans
a
1=1
a
2=
94
a
3=
72
a
2−a
1=
54
a
3−a
2=
54
a
2−a
1= a
3−a
2 − różnica jest stała.
6 lut 21:56
zawodus: w końcu jest wieczór
6 lut 21:56
Eta:
6 lut 21:56
paulina96: NIC NIE BĘDĘ POKAZYWAĆ

.
6 lut 21:57
Ajtek:
Eta wypowiedz się na temat tego sposobu

.
6 lut 21:57
Eta:
6 lut 21:57
zawodus: | | 3 | | 5 | |
musisz zdecydować czy różnica to |
| czy |
| |
| | 4 | | 4 | |
i ta druga część zbędna
6 lut 21:57
Ajtek:
| | 3 | |
Nie zauważyłem an+1−an= |
| . |
| | 4 | |
Jest okej

.
6 lut 21:59
paulina96: Wiem, że jest zbędna, zrobiłam to dla siebie, tak miałam w zeszycie, na lekcji robiliśmy to z
nauczycielem tymi dwoma sposobami... Jest okay, tak?
6 lut 21:59
paulina96: Dziękuję wszystkim!
6 lut 22:01
Ajtek:
Generalnie robić to należałoby z tego: an+1−an=const. i tyle.
6 lut 22:01