Monotoniczność ciągu
paulina96: Zbadaj monotoniczność ciągu
Obliczyłam, że ciąg jest rosnący.
Dobrze?
6 lut 21:39
Ajtek:
Yhy.
6 lut 21:41
paulina96: Dzięki !
6 lut 21:41
5-latek: To pokaz jak liczylas
6 lut 21:41
Ajtek:
To też ciekawe, właśnie pokaż.
6 lut 21:42
5-latek: Ajtek nie pamietam czy sie dzisiaj witalem z Toba .
jesli tak to bedzie na jutro
6 lut 21:44
Ajtek:
Ja też nie pamiętam, ale chyba się witaliśmy
6 lut 21:45
Jolanta: ciąg jest rosnacy jeżeli nastepny wyraz jest wiekszy od poprzedniego.(Malejący wiadomo
odwrotnie)
Dlatego musimy napisać jak wygląda nastepny wyraz
jest o jeden wiekszy czyli
| | 2(n+1)+5 | | 2n+7 | |
an+1= |
| = |
| |
| | n+1+3 | | n+4 | |
jeżeli jest arytmetyczny obliczamy różnicę r=a
n+1−a
n r>0 rosnący
| | an+1 | |
jeżeli geometryczny iloraz q= |
| q>1 rosnący |
| | an | |
tak niefachowo to liczby podstawiamy za n 1,2,3 i patrzymy czy rosnie czy maleje
6 lut 21:53
Ajtek:
Tak niefachowo to można robić w nieskończoność

.
6 lut 21:55
paulina96: Jolanta: zrobiłam to dokładnie tak, jak napisałaś. Dziękuję.
6 lut 22:09