funkcja kwadratowa ;/
Kubson: Wykaż że równanie x2+ax+ab=c2−bx ma co najmniej jedno rozwiązanie.
wyznacz a,b,c dla których to równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie.
O funkcji kwadratowej f wiadomo że f(−1)=f(3)= −1 oraz jej wykres jest styczny do prostej y= −3
a) Zapisz wzór tej funkcji w postaci kanonicznej i iloczynowej.
Na paraboli y= −x2+5x−8 znajdź taki punkt P o dodatniej odciętej aby suma odległości P od osi
układu była najmniejsza
6 lut 21:38
Kubson: do drugiego doszedlem juz sam ale jakby ktos mogl wytlumaczyc mi 1 i 3
6 lut 22:01
ZKS:
Uporządkuj w zadaniu pierwszym to równanie. Napisz co dostałeś.
6 lut 22:03
Kubson: x2+(a+b)x+ab−c2≥0
6 lut 22:08
ZKS:
Z równania zrobiłeś nierówność. Policz Δ i zapisz co otrzymasz.
6 lut 22:10
zombi: Δ=(a+b)2 − 4(ab−c2) = (a−b)2 + 4c2 a to jest równe zero, gdy...
6 lut 22:10
Bizon:
1)
x
2+(a+b)x+ab=c
2 i chyba jasne, że choć jeden punt wspólny mieć muszą.
A kiedy jeden
| | (a+b)2 | | 5(a+b)2+4ab | |
yw= |
| +(a+b)2+ab= |
| |
| | 4 | | 4 | |
y
w=c
2
6 lut 22:14
Kubson: a=b ⋀c=0 ?
6 lut 22:15